Skip to main content

Begin van de lente

doe het zelf met zaag en hamer

Ik heb besloten dat mijn blog een nieuw jasje krijgt. Het klopt gewoon niet meer. Ik loop behoorlijk achter, niet alleen met schrijven, maar ook met de opleiding. Ik werd opgeslurpt door bezigheden, die wel belangrijk waren, maar die niets met de opleiding te maken hadden. Ik kan nu niet meer aankomen met 'op die en die datum deed ik dat en dat'. Ik kon het de afgelopen twee maanden gewoon niet bijbenen. De lessen wel, die waren geweldig, maar als ik dan 5 dagen later achter mijn PC zat dan was het allemaal weggezakt. Mijn aandacht verslapte, ik ging dingen voor me uitschuiven en daardoor raakte ik nog verder achter. De lessen die over Joomla gaan zouden juist gemakkelijker moeten zijn. Waar is mijn slagvaardigheid?

Genoeg getreurd. Als ik de lessen snap en leuk vind, dan komt het allemaal wel goed. Elke week komen wij een stapje dichterbij het einddoel: een website, gebouwd volgens de wensen van de klant en volgens de maatstaven 'vriendelijk', 'vindbaar' en 'veilig' (hierbij introduceer ik het principe van de drie v's). Het is een wervelwind waarin ik meegetrokken word. Met onze gereedschapskist lossen wij elk probleem op: kneden in Photoshop, beitelen in HTML en CSS, hakken in Joomla en polijsten in Dreamweaver. De voorwaarde is wel dat je de basis onder de knie hebt. Op zich niet zo heel erg moeilijk, maar om het mij eigen te maken kost veel tijd.

Ik heb een domeinnaam gekocht bij Siteground. Kosten 36 euro. Naam: www.website-tje. Leuke naam toch? Maar goed, het wordt niets bijzonders; ik zal het gebruiken om het een en ander uit te proberen. Eerst alles installeren. Voor ik het weet heb ik in het beheerprogramma genaamd 'cpanel' gedrukt op 'Joomla installeren'. Dat gaat wel snel zeg. Maar, wacht eens even, in de lessen deden we toch alles zelf? Want dan kan je je eigen dingen invullen? Dus toch maar Joomla de-installeren. Maar, hoe zit het met het htdocs-bestand? Moet dat echt helemaal leeg zijn? En de database, moet ik die weggooien en een nieuwe maken? Help!

Je begrijpt dat dit mij uren kost, waar het voor een willekeurige puber een kwestie is van een kwartiertje pielen. Ik moet alles op internet opzoeken. Forum hier, panel daar, nu eens is de uitleg veel te ingewikkeld is en dan weer veel te summier. Maar nergens staat of je htdocs helemaal moet leeg maken. Uiteindelijk doe ik het maar gewoon. Misschien verpruts ik het allemaal, maar als ik niets doe word ik gek.

Volgende stap: Joomla. Moest ik het nou eerst uitpakken of eerst uploaden naar de server? Zoeken, zoeken. Eerst uitpakken dus. Dan alles met ctrl-a selecteren en uploaden. Dat duurt wel even. Er wordt een aantal keer gevraagd of bestanden overschreven moeten worden. Weet ik veel? Doe maar, for the hell of it. Maar dan sta ik toch opeens oog in oog met het installatiescherm van Joomla.

Ben ik er bijna? Nee, nog één hobbel: de DATABASE. Er wordt gevraagd hoe die heet. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar elke keer krijg ik weer de melding, dat er geen contact kan worden gemaakt met de database. Ik verwijder mijn oude database, maak een nieuwe, probeer het met het ene wachtwoord en dan weer met het andere. O, o, o wat is het weer lekker gebruiksvriendelijk allemaal. Dan, als bij toverslag, word ik doorgelaten. Ik ben erdoor, ik ben erdoor! Ik ben erdoor!

Het is tenminste weer een stap voorwaarts. En het begin van de lente.

7 april 2015

Delen

Related Articles

Over deze blogger

mijn Twitter-foto

Huug Verschuijl

Huug’s Blog Avondcursus Joomla
zwembad- Naam: Huug Verschuijl
- Cursus: Webdesign met Joomla! 3.x voor beginners (avondcursus)
- Onderwerpen: hete hangijzers, gevallen kwartjes en andere ontboezemingen, waar mogelijk met foto’s verluchtigd.